MODERNA


en tot el CerCAT   en aquesta secció
Recerca Avançada  

 
ILIMIT Comunicacions. Serveis Internet.(93)7333375


WEBS relacionades amb el tema
100 anys Hidroelèctriques Pirineu
100 anys, 1000 històries, 1 país. Centenari d’hidroelèctriques al Pallars, fonamentals en la transformació del país. Les obres van tenir fort impacte en el paisatge i en la societat pallaresa de principis del s. XX, en la segona revolució industrial...
11 de Setembre de 1714
Diada 11 de Setembre de 1714. Vols saber què va succeïr realment l'11 de Setembre de 1714? Perquè es commemora aquesta Diada? Entra! 11 de setembre de 1714 !!! Viurem Lliures o Morirem !!! Tota la informació i dades històriques de la diada.
1714 La Guerra a les Comarques
El setge de Barcelona (1713-1714) és un dels episodis més coneguts de la Guerra de Successió i ha esdevingut el principal símbol de la resistència catalana davant l’exèrcit borbònic. Des del 1705 el conflicte bèl·lic s’esten a molts punts del territori.
1714 Mataró 2014 Commemoració del Tricentenari
El testimoni d’una manera de fer política en una Catalunya que tenia unes institucions de govern seculars que foren arrabassades després de l’11 de setembre de 1714. Tres-cents anys després, l’Ajuntament de Mataró desenvolupa un ambiciós projecte.
1714-2014 Sant Boi Ciutat de Tricenteneri
Commemora 300 anys de l’11 de setembre de 1714. Barcelona, després del setge, cau davant tropes borbòniques, espanyoles i franceses. El conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova, casat amb una santboiana, es traslladaria a Sant Boi...
2015 - Viquipèdia
L'any 2015 és un any normal començat en dijous. En el calendari gregorià és el 2015è any de l'era comuna o de l'era cristiana, el 15è any del tercer mil·lenni i del s XXI, i el 6è any de la dècada del 2010. Esdeveniments, naixements i necrològiques.
A l'Ombra d'en Serrallonga
Producció documental. Documental de Digitàlia Audiovisuals que explica les aventures del bandoler Joan Sala, alies Serrallonga. A través d'uns excursionistes es mostra els paratges del Montseny, la Vall de Sau i les Guilleries.
Accident aeri del Montseny de 1970
L'accident aeri succeí el 3 de juliol del mateix any quan un avió Comet 4 de la companyia Dan Air, provinent de l'aeroport de Manchester i amb destí final a l'aeroport del Prat de Barcelona, s’estavellà al cim de les Agudes del massís del Montseny.
Accident dels Alfacs - Viquipèdia
Los Alfaques (cat., els Alfacs) és un càmping de platja entre Sant Carles de la Ràpita i Alcanar Platja, a Alcanar, costa del Montsià. L'11 de juliol de 1978 un greu accident pel transport de mercaderies perilloses va generar 217 morts.
Acció d'Oristà
Fou un conflicte armat. Enfrontà les tropes carlines i liberals el 12 de juny de 1873 al voltant d'Oristà, en el marc de la Tercera Guerra Carlina El pretendent carlí Carles VII impulsà la lluita a Catalunya enviant-hi el seu germà Alfons Carles de Borbó.
Alberic en l'Antic Règim
Desenvolupament capitalista en el sistema feudal per Vicent Giménez Chornet. Introducció, sistema feudal, Senyoriu d'Alberic, estructura feudal, reajustaments, demografia, estructures capitalistes, lluita antifeudal i conclusió final.
Alerta per la uralita d’una nau industrial abandonada que les ventades van fer caure a terra - 8TV
Reportatge del programa 8 al dia amb Josep Cuní de 8TV a Monistrol de Calders. La uralita que va caure de les teulades d’una colònia tèxtil abandonada de Monistrol de Calders per les ventades de fa un mes i mig preocupa els veïns. Inclou vídeo.
Almenar 1710 - Victòria Anglesa a Catalunya
Llibre d'en Xavier Rubio que explica la inquietant i sorprenent Batalla d'Almenar, els seus antecedents i les seves conseqüències. L'autor ha reconstruït la batalla, a través de una gran quantitat de fonts textuals i cartogràfiques. Vídeos.
Antoni Costa
Antoni Costa (Sant Llorenç de Cerdans, Vallespir, 1767- Fredericia, Dinamarca, 1808) fou militar. En esclatar la Revolució Francesa el 1789, es traslladà a Barcelona per organitzar un batalló de voluntaris. El 1794 es naturalitzà espanyol i fou capità.
Antoní Soler de Lloberas i Quintanas
Antoní Soler de Lloberas i Quintanas (Gaià, Bages, 1819- 1892) va ésser un hisendat i delegat a l'Assemblea de Manresa (1892). Més endavant també destaca l'hisendat i participant a l'Assemblea de Manresa del 1892.
BarcelonaSportiva
Blog de la Fundació Barcelona Olímpica i el Centre d’Estudis Joan Antoni Samaranch, dedicat a la recerca i investigació historica de l’esport a la ciutat de Barcelona. Juli Pernas López, neix a l’Havana (Cuba) el 1953, llicenciat en filosofia i lletres.
Barraques, la ciutat informal
Web de l'exposicio Barraques, la ciutat informal del MUHBA Museu de Història de Barcelona. El barraquisme, un fenomen urbà de primera magnitud a Barcelona des del principi del s. XX fins als Jocs Olímpics, creà una vertadera "ciutat informal"…
Base Documental d'Història Contemporània de Catalunya
Web que ofereix 210 documents d'Història Contemporània de Catalunya i, al mateix temps, un llistat dels governs de l'Estat Espanyol del segle XIX i XX amb una biografia de la majoria de ministres.
Base Documental d'Història Contemporània de Catalunya (XIX-XX)
Aquesta base documental està formada per textos d'història contemporània de Catalunya amb la intenció de que sigui utilitzada pel professorat i estudiants de l'ensenyament secundari obligatori i de batxillerat.
Batalla d'Almenar - Viquipèdia
Informació històrica d’aquesta batalla. La Batalla d'Almenar es va lluirar el 27 de juliol de 1710 durant la Guerra de Successió Espanyola. Antecedents, la batalla pròpiament dites, conseqüències, enllaços externs.
Batalla d'Almenara - Viquipèdia
Batalla entre les tropes agermanades (front nord) i les tropes del virrei (Diego Hurtado de Mendoza) el 18 de juliol de 1521, a Almenara (la Plana). 2a derrota consecutiva del front nord de les tropes agermanades, comandades per Jaume Ros.
Batalla de Paretstortes
La batalla de Paretstortes va ser lluitada 17 de setembre de 1793, i va donar la victòria al general francès Louis Charles de La Motte-Ango contra l'exèrcit espanyol d'Antonio Ricardos que intentava conquerir la ciutat de Perpinyà. Continguts.
Batalla de Prats de Rei - Viquipèdia
Un dels episodis de la Guerra de Successió. El problema successori, aixecament i ofensiva austriacista, la batalla d'Almansa i la recuperació borbònica, contraofensiva austriacista, la impossibilitat de dominar Castella i el replegament austriacista …
Batalla de Sant Llorenç de Montgai
La Batalla de Sant Llorenç de Montgai de 1645 fou un dels episodis de la Guerra dels Segadors. Després de la presa de Camarasa va caure Balaguer, i tret de la conquesta de Roses, la frontera quedaria estabilitzada durant molt temps …
Batalla de Talamanca
La batalla de Talamanca fou un combat de la Guerra de Successió que tingué lloc a l'actual municipi de Talamanca els dies 13 i 14 d'agost de l'any 1714 entre l'exèrcit austriacista, que resultà vencedor, i el borbònic. La batalla i conseqüències.
Batalla de Talamanca - Àudio
Àudio de la Batalla de Talamanca (13 i 14 d'agost de 1714). La darrera victoria militar de l'exèrcit de Catalunya. La superioritat va ser dels borbònics, amb el ple suport de Castella i de França, s'imposà implacable als austriacistes catalans.
Batalla de Trullars
La batalla de Trullars va ser lluitada 22 de setembre de 1793, i va donar la victòria al general espanyol Antonio Ricardos contra l'exèrcit francès de Luc Siméon Auguste Dagobert. Antecedents i conseqüències d’aquesta batalla.
Batalla de Viladamat
Fou un dels combats de la Guerra Civil Catalana. El 21 de novembre de 1467, un convoi que surt de Figueres dirigit per Joan Ramon Folc IV de Cardona. És derrotat amb les seves tropes reialistes contra les revoltades.
Batalla del Bruc - Viquipèdia
La Batalla del Bruc és el nom en que es coneixen els dos enfrontaments entre tropes espanyoles i franceses que va tenir lloc al Bruc entre 6 i el 14 de juny de 1808, durant la Guerra del Francès. 1r i 2n enfrontaments i llegendes.
Batalla del Voló
Fou una batalla de la Guerra Gran, que es va lliurar el 30 d'abril i l'1 de maig de 1794, i va donar la victòria francesa al general Jacques François Dugommier, contra l'exèrcit espanyol de Luis Firmin de Carvajal, Comte de La Unión, acampats a El Voló.
Bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki
Bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki. Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki produïts el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki) per iniciativa del govern dels Estats Units, seguint l'ordre del president, Harry S. Truman.
Cardona 1714-2014
L’any 2014 Catalunya commemorarà el 300 aniversari de la fi de la Guerra de Successió. A l’entorn d’aquesta celebració les institucions del país i la societat civil ha començat a treballar en l’organització de tot tipus d’activitats commemoratives.
Catalunya 1714
Web de l’Equip Catalunya Triomfant de l’Escola Cor de Maria d’Olot. Actes de commemoració del Tricentenari (1714-2014). Línia de temps i mapa. Treball realitzat per assolir un seguit d’objectius, que podem agrupar en els generals i els específics.
Centre d'Història Contemporània de Catalunya
El CHCC va ser creat l’any 1984. Vol recuperar la memòria històrica de Catalunya i compensar la marginació a la qual s'havia vist relegada en les històries oficials. El primer director, i durant quinze anys, fou l'historiador i polític Josep Benet.
Comtat de la Vall de Merlès
El comtat de la Vall de Merlès és un títol concedit el 1861 a Marià d'Oriola-Cortada i d'Ibáñez, alcalde de Vic. El fons patrimonial d’aquest llinatge es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Comtes de la Vall de Merlès. Història i referències.
Crim d'Alcàsser
Crim ocorregut la nit del 13 de novembre de 1992 a la localitat d'Alcàsser, València. Tres adolescents de 14 i 15 anys, Míriam, Toñi i Desiré, es dirigien a una discoteca de Picassent, van ser segrestades, violades, torturades i assassinades.
Crisi i Emigració al Pallars 1880-1911 Del Pirineu a la Pampa
Pàgina de l’Exposició Crisi i Emigració al Pallars 1880-1911 del Pirineu a la Pampa. Està oberta del 25 de juny de 2011 fins al 31 de desembre de 2012 al municipi de Salas de Pallars. Explicació històrica dels fets. La pàgina està en format PDF.
Cristòfor Colom - Viquipèdia
Cristòfor Colom (1436/1451-1506), navegant i almirall al servei dels Reis Catòlics. Va obrir el camí a la colonització d'Amèrica. Les diferents hipòtesis: catalana, genovesa, mallorquina, eivissenca, jueva, gallega, portuguesa i d’altres.
Desenvolupament Capitalista en el Sistema Feudal - Alberic en l’Antic Règim
Treball de Vicent Giménez Chornet. El caràcter del règim feudal o senyorial, és una de les principals qüestions que ha generat la historiografia valenciana. Creiem en la necessitat de comprendre i quantificar el règim senyorial al País Valencià.
Despertador de Catalunya (1714-2014)
Manifest de propaganda patriòtic, publicat per la Diputació del General de Catalunya (nom històric de la Generalitat de Catalunya), el 1714 en la Guerra de Successió Espanyola. El moment en què els catalans vam ser abandonats per Anglaterra.
Diccionari de Sindicalistes i Cronologia de la Història del Moviment Obrer de Vilanova i la Geltrú
Diccionari de Sindicalistes i Cronologia de la Història del Moviment Obrer de Vilanova i la Geltrú fins l'any 1939. Biografies, sindicats i organitzacions, congressos obrers, diaris, cronologia, Vilanova i la Geltrú, lèxic, bibliografia, nexoteca, …
Diccionari de Sindicats, Sindicalistes i de la Història del Moviment Obrer de Catalunya
Dels orígens fins l'any 1939, dona a conèixer persones, organitzacions, i esdeveniments de la història del Moviment Obrer, que les enciclopèdies no recullen. Biografies, sindicats, congressos, diaris, cronologia, lèxic, bibliografia, nexoteca, …
El Manlleu d'ahir - El Manlleu d'avui
Informació gràfica amb comparatives fotogràfiques de l’Arxiu Gaja joiers, del Manlleu d’ahir i d’avui. Manlleu és un municipi de la comarca d’Osona. Panoràmiques, els rentats, la plaça, edificis, etc.
El Paper Moneda Català
La Guerra Civil alterà l’economia i l'activitat financera. La Generalitat de Catalunya afrontà el problema de l’escassetat de moneda fraccionària fent el Paper Moneda Nacional Català legal a Catalunya i d’igual poder que els del Banc d'Espanya.
El Setge 1711
El setge de 1711 la història d'una petita fortalesa que resistí a l'envestida de l'exèrcit més poderós del món durant una de les tardors més gèlides del s XVIII, en gran inferioritat d'efectius, mitjans i aliments. Una població civil amagada al bosc …
El sí guanya a la consulta del Moianès amb el 80% dels vots
Resultat consulta de la creació d'una nova comarca al diari Ara. El sí s'imposa a la consulta del Moianès amb 80,4% dels vots a favor de la creació de la comarca, un 16,35% de vots en contra, un 1,8% de vots en blanc, un 1,42% opta una altra proposta.
El Tren Pinxo de Banyoles (1926 - 1956)
Temps era temps que un petit tren anava i venia cada dia de Banyoles a Girona, anava i venia. Era un tren petit i entranyable, molt estimat per tothom, era tant aixerit que li deien el "Tren-Pinxo"... i fins i tot li varen fer una cançó.
Els Colom de Tarroja de Segarra, només una família de ferrers (s. XV)
Transcripció en format PDF del llibre Catalunya i Amèrica, vol. II, Cervera, Centre Associat de la UNED, 1992 de Josep M. Llobet i Protella, ps. 85-97. Introducció, identitat dels pares del descobridor i documentació anterior a la guerra contra Joan II.
Els Decrets de Nova Planta i la Política Lingüística Oficial.
Història del decaïment de la cultura catalana amb la promulgació del decret de Nova Planta, provocant una profunda crisi, acabada la guerra de successió. La pèrdua de les institucions va abocar a un procés de descatalanització i aïllament.
EscolaRepubicana.cat
Des de la proclamació de la República (1931) fins a les eleccions del 1932 la Generalitat no va tenir poder perquè l’estatut encara no estava aprovat a Madrid. S’idearen futurs organismes, projectes educatius, estadístiques de la realitat, etc.
Espai Macià
L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Maciàa a Les Borges Blanques. A l’Espai es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià.
Espai Tricentenari 324
Es commemoren els 300 anys dels fets del 1714. Una oportunitat per recordar la nostra història sense oblidar el futur que ens espera com a país. Actualitat dels actes de commemoració del Tricentenari, i vídeos elaborats pels equips informatius de TV3.
Fets de Prats de Molló - Viquipèdia
La invasió des de Prats de Molló fou un intent d'invasió militar des de la Catalunya Nord per a independitzar Catalunya planejat per Francesc Macià i la direcció d'Estat Català, avortada el 1926. Consistia en la penetració de dues columnes...
Fragments de Serrallonga l’Últim Bandoler
Fragments de Serrallonga l’Últim Bandoler és un treball de Llorenç Capdevila (primera biografia novel·lada del bandoler de les Guilleries). Llorenç Capdevila Roure va néixer a Alpicat, al Segrià, el 20 d'octubre de 1969.
Francesc Martínez i Martínez
Fou un historiador (Altea, 1866 - 1946). Col·laborà amb l'Institut d'Estudis Catalans en l'elaboració del seu Diccionari de la Llengua Catalana. Era membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la Real Academia de la Historia. Obra.
Genocidi armeni
Conjunt de matances i deportacions massives de la població armènia de l'actual territori de Turquia efectuades per l'Imperi Otomà entre finals del segle XIX i 1915. Bibliografia, filmografia, fotos, vídeos online i links relacionats. Xavier Ripoll.
Guerra Successió Espanyola
Aquesta web és una PPT sobre els orígens, desenvolupament i les conseqüències Guerra Successió 1701-1715 a Catalunya i Europa. Segona meitat del segle XXVI: el rei espanyol Carlos II, malat, ja es veu que morirà sense descendència …
Hirtòria MexCat - 500 anys d’història compartida
En aquest apartat del nostre portal volem donar-vos a conèixer històries reals de personatges històrics que tingueren relació entre Catalunya i Mèxic, així com articles d'historiadors professionals al respecte de la història comuna d'ambdos països.
Història Contemporània - HistoTube.cat
Vídeos de HistoTube.cat sobre Història Contemporània. HistoTube.cat és el primer portal de vídeos d'història i patrimoni en llengua catalana. Els autors som quatre historiadors que compartim afició per la història local i mantenim blocs sobre història.
Història Contemporània de Catalunya (XIX-XX)
Base documental formada per textos d'història contemporània de Catalunya. Textos d'història contemporània de Catalunya amb la intenció de que sigui utilitzada pel professorat i estudiants de l'ensenyament secundari obligatori i de batxillerat.
Història de Terra Lliure
El responsable de la web vol constatar que Terra Lliure és una organització autodissolta (TL-IV assemblea el juliol de 1991 i TL-III el setembre de 1995) i que actualment l´independentisme català lluita políticament per la conquesta dels seus objectius.
Història del Cinema
Complerta recopil·lació històrica sobre l'art del cinema: El Pre-cinema, naixement, època muda, mestres del període mut, època sonora, postguerra, darreres dècades, mediateca, links i anàlisi de pel·lícules.
Història Moderna - HistoTube.cat
Vídeos de HistoTube.cat sobre Història Moderna. HistoTube.cat és el primer portal de vídeos d'història i patrimoni en llengua cata-lana. Els autors som quatre historiadors que compartim afició per la història local i mantenim blocs sobre història.
Històries de Catalunya - Pecats Capitals
És una de les sèries de divulgació històrica de més èxit de les emeses per TV3. Conté l’història cronològica, els personatges, documents, espais i capítols. Pecats Capitals. Aquesta nova sèrie, tracta de l'època franquista (guerra i postguerra).
Hugues Alexandre Joseph Meunier
Hugues Alexandre Joseph Meunier (Montlluís, 1751 - Poitiers, 1831) fou un militar nord-català, general de l'exèrcit francès, que es distingí en la lluita a favor de la Revolució en les conteses enfront la coalició aliada i els contra-revolucionaris.
Imatges de Tarragona del segle XX
Recopila imatges del s. XX. Us animo perquè aporteu imatges que creieu interessants, envieu-les i les incloure a la web que estem creant. Espero puguer fer un web amb imatges de Tarragona del segle passat a traves de la pròpia gent de la ciutat.
Indústries de Guerra
Amb aquest bloc volem recuperar la memòria d'un episodi fonamental de la història catalana: la creació de les indústries de guerra pel govern català durant el període 1936-1938. Armes ex novo, com el subfusell Labora Fontbernat, entre d’altres.
Joan de Serrallonga - De Bandoler a Llegenda - Laketania.com
Aproximació històrica del bandoler Joan de Serrallonga. Executat el cap d'en Serrallonga, va ésser robat pels seus partidaris, i l'enterraren a la cova de Tavertet, refugi d'ell en vida. Les ninetes ploren, Cançoner Popular de Catalunya.
Joan Fuster Estudis d'Història Cultural, Antologia de Textos
Antologia de textos de Joan Fuster amb pròleg i selecció de Francesc Pérez i Moragón, del Departament d'Educació de la Universitat Jaume I i l'Associació Cultural Aire Fresc. El projecte ens ha permès la reproducció dels textos.
Joan Sala i Ferrer - Viquipèdia
Anomenat també Serrallonga, (Viladrau, 23/4/1594 - 8/1/1634), mític bandoler català. Fill del nyerro Joan Sala i de Joana Ferrer. Va néixer al mas La Sala de Viladrau. Robatoris, bandolers de la seva banda, captura, llegendes i enllaços d’en Serrallonga.
Joan Vilar i Ferrer
Era fill de Gaià el coronel austriacista de la Guerra de Successió Espanyola Joan Vilar i Ferrer (Gaià, ? - ?, després del 1726) fou un militar català durant la Guerra de Successió Espanyola. Ja pertanyia a l'exèrcit abans de començar aquella guerra.
Joan Xiberri àlies "Matxicot"
Capità, Procurador General del Marquesat i Veguer del Vescomtat de Castellbò. A la guerra del Pallars, Matxicot es passarà al bàndol dels Cardona, que serà un dels principals capitans i el que portarà a terme les accions bèl·liques contra Hug Roger III.
Josep Jané i Periu
Josep Jané i Periu (?, 1914 - Barcelona, 6 febrer 2008) va ser un historiador local català. Va començar donant classes de formació professional i educativa a l'Escola Tècnica Professional del Clot, el 1932 es va incorporar a la Joventut Obrera Cristiana.
Josep Massot
Josep Massot (Serrallonga (Vallespir), 1723 - després de 1775) va ser un metge i inventor d'utensilis mèdics nord-català. Fou metge a Serrallonga, com ho fou el pare, establert per a practicar-hi la cirurgia, provinent de Darnius, d'on era originari.
Judicis Militars Sumaríssims a Catalunya (1939-1980)
L'Arxiu Nacional de Catalunya publica una guia documental sobre els judicis militars sumaríssims a Catalunya entre 1939 i 1980. Inclou 81.966 processos, una sèrie documental de gran valor històric i social. És el resultat de 10 anys de feina.
Julio Cervera Baviera
Julio Cervera Baviera (Sogorb, 1854-1929). Enginyer i comandant. Cursar ciències físiques a la Universitat de València iniciant la formació militar com a cadet de cavalleria a Valladolid. Entrà al 1878 a l'escola d'Enginyers Militars de Guadalajara.
La cara oculta dels pantans de Franco
Documental que revela les penoses condicions que van patir els 6.000 treballadors de les obres hidràuliques impulsades pel dictador al Pirineu català i aragonès, especialment a la conca de la Noguera Ribagorçana. Emès per TV3.
La Grècia Moderna
Recursos sobre la Grècia moderna; Història, literatura, traduccions publicades en català d'obres de literatuta neohel·lènica. Pàgines personals, acudits antics traduïts al català, textos originals en format gif, fragments.
La Guerra civil catalana (1462-1472)
És l’enfrontament armat entre Joan II d’Aragó i els remences d'una part, i les institucions catalanes (Diputació del General i Consell de Cent) de l'altre, per tal de tenir el control polític. Context social. La situació al camp. La revolta dels remences.
La primera jutgessa espanyola, una catalana exiliada a Mèxic
Les primeres dones jutgesses i fiscals espanyoles (1931-39): Les juristes pioneres. Federico Vázquez Osuna recorda el paper de quatre dones juristes en la Segona República. Maria Lluïsa Algarra Coma, nomenada jutje de Granollers, el 1936.
La Repressió Franquista a Catalunya (1938-1953) - (Josep M. Solé i Sabaté)
Pàgina que conté el llistat de víctimes per territoris i per regions. Realitzat pel reconegut historiador català Josep M. Solé i Sabaté. Morts per periodes i per regions. Centre de Estudis d'Investigació Històrica Baix Maestrat / Montsià.
La Riuada del 25 de setembre de 1962 a Montcada i Reixac
Actes commemorartius del 50è aniversari de la riuada del 25 de setembre de 1962, organitzats per l’Ajuntament de Montcada i Reixac. La comarca del Vallès Occidental, la zona més castigada, la més tràgica dels darrers temps a Catalunya i a l’Estat.
La vida quotidiana a la Manresa del s. XIV
La vida quotidiana a la Manresa del s. XIV, és un treball de recerca de l'Enric Claret i l'Anna Méndez. Està basat en la vida quotidiana de les persones que van viure a Manresa durant el període d'esplendor de les ciutats; l'època del gòtic.
La vila de Fraga al segle XVII.
Llibre de Félix Otero Carrasco, editat l’any 1995, per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. Consta d’unes cincuantena de pàgines, que podreu consultar completament per Internet. Als de Vallobar, els va costar encaixar aquella derrota i van arribar…
L'Antiquari
Un flog amb # Ls ß?ll d? ls v?ll #. Podeu proposar les vostres fotos antigues d'arreu dels Països Catalans. Ruta per la història dels gèneres a Sants, 1938-2012, Refugi 262, Plaça Navas-Poble Sec, Catalunya màrtir, Josep Termes: la catalanitat obrera, …
Literatura catalana del 1833 al 1931
Textos de literatura catalana del 1833 al 1931. El modernisme, conceptes, narrativa modernista, el noucentisme, conceptes, la poesia noucentista, els moviments, l'avantguarda, el lleure: teatre i cinema, la llengua literària literatura infantil i juvenil.
Literatura Universal de Postguerra
La Literatura universal es l'estudi de les cultures i l'art de redacció d'aquestes. Segons les civilitzacions s'han desenvolupat. Els seus sistemes de comunicació escrita i oral han floretjat. La literatura Espanyola després de la Guerra Civil.
L'única i verdadera història de Colom
Cristòfol Colom i Tarroja de Segarra. Els avis de Tarroja, quan eren petits, sempre havien sentit dels seus padrins que l’home que va descobrir Amèrica va viure al poble. Però quan ho varen estudiar a l’escola, la història era ben diferent...
Manuscrits. Revista d'Història Moderna
Revista anual d'història moderna, publicada des de l'any 1985 pel Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB. Disposa d'una sèrie pròpia de monografies sobre història moderna i historiografia. Oberta a la participació.
Marquesat d'Ariany - Viquipèdia
Marquès d'Ariany és un títol nobiliari atorgat pel rei Felip V a Marc Antoni Cotoner i Sureda de Vivot, primer marquès d'Ariany, en recompensa a haver servit durant la Guerra de Successió a la causa del duc d'Anjou. Les terres havien estat una cavalleria.
Marquesat de Montferrer
El marquesat de Monferrer fou un feu del Rosselló creat per carta patent reial de 1675 a favor de la família dels Banyuls de Montferrer, senyors de Montferrer, representada per Carles de Banyuls. Va morir el 1687 sense fills i el marquesat s’extingué.
Matilde Pérez Mollá
Fou la primera batllessa de l'estat espanyol en la població de Quatretondeta (Comtat). Escollida el 27 d'octubre de 1924, durant la dictadura de Primo de Rivera, per designació del governador d'Alacant, el general Cristino Bermúdez de Castro.
Memòria dels Barris
Els carrers, pedres, jardins i el que ho envolta, té llenguatge propi, si desapareixen, mor una part de nosaltres. La finalitat d'aquest bloc és la de divulgar els coneixements dels qui han estudiat i recopilat la memòria dels barris de Barcelona.
Mossèn Bartomeu Mulet Ramis
Mossèn Bartomeu Mulet (Sineu, 1917- 2008) fou un capellà, escriptor i historiador mallorquí. Fou ordenat prevere en 1941 i l'enviaren al llogaret de Ruberts durant uns anys. El 1970 l'enviaren a la parròquia de Sineu. S’entregà a la història.
Museu virtual de la Guerra de Successió
La Guerra de Successió espanyola (1702 - 1714). Va ser un conflicte mundial. Dos models per al futur d’Europa estaven en pugna: L’absolutisme dels Borbó i l’Europa comercial, industriosa i proto-democràtica dels Àustria. A Catalunya.
N’ha fet més que Cassola
Article de "Lo Portal" de Nonasp. Felip Bes Saun “Cassola” (Batea 1.833). Fill de Maria Saun i Miquel Bes, destacat lliberal que defensà Gandesa dels carlistes. Tomás Figueras de Batea, fill de Pau, es casà amb Susana, filla de "Belsa", de Favara.
Notícies de Navarcles (1977-...)
Projecte de recuperar les notícies sobre Navarcles aparagudes en diaris i revistes de l'últim quart de segle XX i principis del XXI. Les notícies sortides a la premsa anteriors a 1977 les trobareu a la web http://navarcles-noticiesantigues.blogspot.com/.
Osona 2014 Comemoració Tricentenari
La Comissió Osona 2014 aglutina i coordina activitats i actuacions de la commemoració del tricentenari del 1714 a la comarca d’Osona. Organitzar els projectes amb la intenció d’optimitzar recursos, aprofitar sinergies i sumar esforços és l’objectiu.
Paper moneda de la Baronia de Rialb
El paper moneda de la Baronia de Rialb fou la moneda de curs legal i obligatori en el conjunt d'aquest municipi durant el període de la Guerra Civil Espanyola. El 18 d'agost de 1937 el Sindicat Agrícola de la Baronia de Rialb creà una emissió de vals …
Pere Joan Barceló i Anguera
Pere Joan Barceló i Anguera (Capçanes, 1682 - Breisach el Vell, 1743) fou un soldat miquelet acèrrim austriacista, conegut com Carrasclet que alliberà molts municipis en poder de Felip V d'Espanya durant la Guerra de Successió Espanyola.
Pintura catalana al segle XVII
Durant el sis-cents, l’esplendor per la pintura barroca produïda a bona part de la Península Ibérica -de la mà d’artistes com Diego Velázquez, Francisco de Zurbarán o Bartolomé Esteban Murillo- contrasta amb el llegat pictòric dels mestres catalans.
Ramon Pujol i Bañeres (1870-1931)
Informació d’aquest fill il·lustre de Corbins (Segrià), hisendat i delegat a l'Assemblea de Manresa. Ramon Pujol i Bañeres (Corbins, Segrià, 1870-1931) va ésser un hisendat que fou delegat a les Assemblees de Manresa (1892) i Reus (1893).
Records de l'Escala
Blog de Sergi Corral Buela, escalenc d'adopció, de petit, observador dels puntals del dia a dia. Biòleg especialista en botànica i observador meteorològic d'afició. Als avis els hi dec haver-me ensenyat els secrets i la màgia de l'Escala (Alt Empordà).
Rierada 1962-2012 - 50 anys rierada de Rubí
Mig segle d’un malaurat esdeveniment que va marcar la història del municipi: la rierada del 1962. Unes condicions meteorològiques excepcionals, sumades a uns espais gens preparats per suportar la força de l’aigua van provocar la tragèdia.
Rierada de Rubí 50 Anys
Treball que està adreçat als mestres i professors de Rubí, per oferir-los un seguit d'eines que ajudaren a tractar la rierada del 25 de setembre de 1962 amb l'alumnat. Vol ser un homenatge de la comunitat educativa a les víctimes i els voluntaris.
Roger Grau
Roger Grau (Elna, Rosselló 1915) és un historiador nord-català, germà de Gilbert Grau, especialitzat en arqueologia i en numismàtica. Ha participat en les excavacions d'Elna, descobrí la Clusa i creà el museu d'Elna, del qual n’ha estat conservador.
Ruta 1714 - Monuments, paisatges, gastronomia
En commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió (1714-2014), la Generalitat de Catalunya posa en valor més d’una cinquantena de monuments històrics de la guerra, dels quals deu constitueixen l’espina dorsal de la marca Ruta 1714.
Serrallonga - Sèrie de TV3
La història d'un bandoler que esdevé llegenda, en un temps en què el bandolerisme era una alternativa a la misèria. És una de les principals apostes de ficció de TV3 per aquest any, Serrallonga. Una sèrie sobre el llegendari bandoler Joan Sala.
Serrallonga. De Bandoler a Llegenda - Laketania.com
Joan Serra i Ferrer, nasqué l´ any 1594 a Viladrau, Osona. Fill de pagesos benestants, fou el cinquè de nou germans, quatre dels quals acabarien dedicant-se, també al Bandolerisme. Qui va ser, una història d’amor i la mort del bandoler, neix la llegenda.
Setge de Palau-Saverdera - Viquipèdia
El setge de Palau-Saverdera fou una operació militar que tingué lloc a l'abril de 1464, en el marc de la Guerra Civil Catalana. Es va aixecar el setge i el castell de Palau-Saverdera va quedar en mans reialistes fins al final de la guerra.
Setge de Sant Mateu - Viquipèdia
El setge de Sant Mateu fou una de les batalles de la Guerra de Successió Espanyola. Sancho de Echevarría i va assetjar Sant Mateu 28 de desembre de 1705. Antecedents, el setge, conseqüències i enllaços externs.
Speculum hospitale
El bloc de Teresa Huguet Termes sobre els antics hospitals de la Corona d'Aragó. Sóc doctora en farmàcia i estudiant d'història a la Facultat de Geografia i Història. He treballat com a investigadora postdoctoral en diverses institucions de recerca, …
Timbaler del Bruc - Viquipèdia
Llegenda formada a partir de fets ocorreguts el 1808 durant la guerra del francès. A Isidre Lluçà i Casanoves nascut a Santpedor (Bages) el 1791 i mort el 1809 s'atribueix la personalitat real del timbaler. Fets històrics o gènesi de la llegenda.
Tor: La muntanya Maleïda
Vídeoreportatge del programa 30 minuts de TV3. Fa cent anys, el poble era un dels més rics del Pirineu, però odis personals, contraban, pistes d'esquí, especulació immobiliària i assassinats van canviar el panorama. És la maledicció de Tor…
Tractat de Llívia - Viquipèdia
Signat el 12 de novembre de 1660), entre Miquel de Salvà, representant de Felip IV, i el bisbe d'Aurenja, en representació de Lluís XIV, és el tractat pel qual es detallaven els 33 pobles de la vall de Querol que passaven a formar part de França.
Tractat dels Pirineus o Pau dels Pirineus - Viquipèdia
Signat l’any 1659, per Felip IV de Castella i III d'Aragó, Luis de Haro i Pedro Coloma, i Lluís XIV de França, Cardenal Mazzarino i Hugues de Lionne, a l'illa dels Faisans (riu Bidasoa, al País Basc Nord), i posà fi al litigi de la Guerra dels Trenta Anys
Tricentenari 1714-2014 - Ajuntament de Barcelona
El 2014 es compleix 300 anys dels fets de l’11 de setembre de 1714. L’Ajuntament de Barcelona organitza, amb la Generalitat de Catalunya, una commemoració ciutadana que servirà per redescobrir la ciutat del s XVIII, entendre la dimensió dels fets.
Tricentenari 1714-2014 - Biliblioteca Virtual
L'any 1700 mor el rei d'Espanya Carles II i comença un conflicte dinàstic per la corona hispànica entre el duc d'Anjou, nét del rei de França Lluís XIV, i l'arxiduc Carles, fill de l'emperador d'Àustria. El rei havia designat Felip d'Anjou successor...
Tricentenari 1714-2014 a Valls
Commemorar el Tricentenari no només és oportú. És necessari; innegociable. És recuperar la memòria que ens indica el camí correcte que hem de seguir com a poble. Vídeo de la inauguració del Tricentenari a Valls. L'agenda del Tricentenari.
Un Mataroní a la Guerra de Cuba
El fet històric que va viure al 1898, Francisco Puig i Tort, un militar mataroní en la Guerra de Cuba. Biografia, imatges… Aquest entorn polític és el que es vivia a Mataró quan Francisco Puig inicià el seu servei militar.
www.cristobalcolondeibiza.com
Web de Nito Verdera, un eibissenc, conferenciant a Washington, D.C. i soci del Centre d'Estudis Colombins de Barcelona. També és Pilot de la Marina Mercant i periodista. Navegant en vaixells suecs pel Mar Carib. Estudiós de Colom des de molts anys.

CerCAT © 1997. Una creació d'INTERVIC ®. Suport tècnic d'ILIMIT